10 Kasım 2017 Cuma

Kısa Program - Uzun Program Farkı

İlk önce vurgulamamız gereken nokta kısa ve serbest programların sonucu etkileme oranları farklıdır. Serbest programınki daha fazladır ve ikisinin ortalamasıyla sonuçlar belirlenir. Kısa programda yapılan bir hatanın affı yoktur. Yanına bir şey ekleyip o hatayı telafi edemezsiniz. Ancak serbest program adının özelliğini yansıtır ve hata yapıldığında ( zorunlu element sayısını geçmeyecek şekilde ve bazı atlayışlar tekrar edilmediği sürece ) yeni eklemeler yapılıp, tekrar puan toplamaya çalışılabilinir.

Kısa programda; sporcular 8 zorunlu hareket yapar ve en fazla 2.50 sn sürebilir. Süreyi geçiren sporcular ceza puanı alır. Erkekler ve kadınlardaki 8 zorunlu element farklılık gösterir. Bunlar şunlardır:

Kadınlar:
1. İkili axel
2. Adım dizisiyle başlanan bir üçlü ya da ikili jump veya buna benzer Serbest Program hareketleri
3. İki üçlü ya da bir üçlü-ikili jump kombini
4. Flying spin
5. Layback spin ya da bir başka spin
6. Bir ayak değiştirmeli ve en az iki pozisyon değiştirmeli spin kombini - sit spin, camel spin, upright spin ya da bunların herhangi bir varyasyonu-
7. Spiral-step sequence (spiral adım dizisi)
8. Step sequence (düz, dairesel ya da yılankavî adım dizisi)
Erkekler:
1. İkili ya da üçlü axel
2. Adım dizisiyle başlanan bir üçlü ya da -yapılabiliyorsa- bir dörtlü jump ve/veya buna benzer Serbest Program hareketleri
3. İki üçlü ya da bir üçlü-ikili jump kombinezonu
4. Flying spin
5. Bir ayak değiştirmeli Camel spin ya da sit spin
6. Bir ayak değiştirmeli ve en az iki pozisyon değiştirmeli spin kombinezonu (sit spin, camel spin, upright spin ya da bunların herhangi bir varyasyonu)
7 ve 8. Farklı iki adım dizisi (düz, dairesel ya da yılankavî adım dizisi)
Yukarıda bahsettiğim bazı zorunlu kısıtlamalar veya elementleri geçmeme durumu ise ; Programda en az bir jump kombinasyonu olmalı ve jump kombinasyonlarının sayısı üçü geçmemelidir. Patencinin tercihine bağlı olarak yalnızca üç ya da daha fazla dönüşlü  iki farklı üçlü jump tekrarlanabilir. Eğer tekrarlanırsa; biri jump kombinasyonu olmalı, diğeri de jump kombinasyonu ya da araya bağlayıcı hareket giren jump dizisi olmalıdır.
Programda en az dört farklı spin bulunmalıdır ve bunlardan biri spin kombinasyonu, biri de flying spin olmalıdır. Aynı şekilde, bir adım dizisine de yer verilmelidir.

Çiftler:
Çiftlerde, iki patenci birlikte ve yan yana kayar ve örneğin lift gibi ortak bazı figürler yaparlar. Teklerde olduğu gibi, Çiftler yarışması da, sekiz zorunlu elemanın bulunduğu  kısa program ve bazı kısıtlamaların bulunduğu  serbest/uzun  programdan oluşur.
Kısa Program:
Kısa programda patenciler tarafından seçilen müzik eşliğinde sekiz zorunlu eleman uygulanır. Kısa programın süresi en fazla 2 dakika 50 saniyedir.
Çiftlerde kısa program yarışmasının zorunlu elemanları şunlardır:
1. Herhangi bir elele havaya kaldırma
2. Bir lift twist (ikili) (erkek patencinin partnerini havaya fırlatarak iki ya da üç tur döndürmesi
3. Bir fırlatmalı jump 
4. Bir solo jump 
5. Yalnızca bir ayak değiştirmeli ve en az bir pozisyon değiştirmeli solo spin
6. Yalnızca bir ayak değiştirmeli ve en az bir pozisyon değiştirmeli spin kombinasyonu (sit spin, camel spin, upright spin ya da bunların herhangi bir varyasyonu)
7. Ölüm girdabı / spirali
8. Spiral step sequence / spiral adım dizisi
Çiftler Serbest Programı:
Serbest program, çiftlere kendi bireysel tarzlarını daha çok ifade etme imkânı verir. Serbest programda spinler, spiraller, liftler ve partnerin yardımcı olduğu jumpların yapılması gibi çiftlere özgü tipik figürler vardır. Serbest programda ayrıca, aynı anda yapılan simetrik ya da paralel figürler bulunur.
Çiftler Serbest Programı’nın süresi 4 dakika 30 saniyedir.
Serbest Programdaki elementler : 
* Partneri kaldıran kolun tam olarak uzandığı en az üç, en fazla beş değişik lift. Liftlerden biri twist lift olmalıdır. En az bir, en çok iki fırlatmalı jump, Bir solo jump; ikiden fazla olmamalıdır. Yalnızca bir jump kombinasyonu. Bir çift spin kombinasyonu; ikiden fazla olmamalıdır. Yalnızca bir solo spin. Bir ölüm girdabı; ikiden fazla olmamalıdır. Eğer çift, ikinci bir ölüm girdabı yaparsa, bu birinciden farklı olmalıdır. Buz pistinin tümünü kullanan en az bir adım dizisi.

Buz Dansı:
Buz Dansı, çiftler patinajından farklıdır. Buz dansçıları daha çok kısıtlama ile karşı karşıyadırlar. Örneğin, jumplar ve erjkek patencinin eşini başının üzerine kaldırdığı liftlerin yapılması yasaktır. Adım dizilerinde belli çizgileri aşarlar ve yanlış koreografi çizgisinde giderlerse ceza puanı alırlar. Kaldırışlar yani liftler dönüş tur sayısını ve süresini geçerse ceza puanı alırlar. Ayrıca Twizzle' lar çok önemlidir. Yine program müzikleri süresi de ceza alıp almamalarına etki eder.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder