6 Kasım 2017 Pazartesi

Gala Program(lar)ı - Exhbitions

Artistik buz pateninde yarışmalar olduğu kadar en ilgi çeken ve çok sevilen bölüm de Exhibitions dediğimiz yarışmalar bitiminin ertesi gününde yapılan Gala programlarıdır. Genelde akşam saatine konur herkesin rahatça izleyebilmesi ve daha çok seyirci çekebilmek için. ISU GP yarışmalarında zaten katılabilecek sporcu sayısı az olduğundan, o ayakta katılan bütün sporcular artı kendi ülkelerinin genç yıldızlarından veya eski sporcularından birkaç isim de dahil edilerek yapılır. Avrupa, Dünya, Olimpiyat yarışmaları gibi büyük yarışmalarda ise ilk 6 ya veya ilk 5 e giren sporcular davet edilir. Eğer katılamayacak olan bir sporcu olursa da yine yüksek derece elde etmiş bir sporcu davet edilerek Gala programı yapılır.

Gala programlarında önce giriş kısmı vardır. Burda katılan tüm ülke bayrakları pistte olur ve sporculara bir teşekkür niyeti taşır. Sonrasında bazen maskotları varsa onlar veya Senkronize takımları varsa onlar da yer alır. Tüm sporcular gala programlarını tamamladıktan sonra, katılan sporcular isimleri anonsuyla tek tek piste davet edilir, önce bireysel olarak kısa bir hareket gösterdikten sonra, katılan herkes dans ederek koreografi eşliğinde, seyircilere teşekkür ve veda eder.

İlk 3 e giren sporcular sunumlarını bitirdikten sonra, seyirciler tarafından bis yapılır ve tekrar buza davet edilir. Son yıllarda bu bis kısmında sporcular ya kısa program ya uzun programından bir kesit yapıyorlar ama eskiden yine gala programının devamı gibi yapanlar oluyordu.

Sporcular gala programında karakter yapılarına uygun da olarak ya da stillerine uygun olarak bazen slow bir müzikle kayarken bazen hareketli, enerjik ve yaratıcı sunumlar ortaya koyabiliyordu. Bu konuda yine aklıma gelen ( benim dönemimde yetişebildiğim ) Evgeny Plushenko' nun sunumları. Ben açıkcası gala programı denince farklı, yaratıcı olmasını bekliyorum. Yani duygusal müzikle slow müzikle kayılsa bile bir şey farklı olup seyirciyi kazanabilmeli. Mesela Evgeni Plushenko' nun bazı sunumlarına göz atalım;


Sanırım Sex Bomb sunumunu artık bilmeyen yok :) Öyleki onun adını video kanalına yazdığınızda 3. sırada bu galası çıkıyor :)



Seyirci ile nasıl iletişime geçilebileceğinin en güzel örneğini Evgeny her zaman gösteriyor bize. Bunu zaten yarışma sunumlarında yaparken gala programlarında daha da ön planda tutuyor. Bu galası epey eski olduğu için video da öyle :)

Bir diğer sunumu Asisiay ; Gerçekten yartıcılık, özgünlük, şaşırtıcı olmak demek iste budur. Sonuna kadar izlediğinizde ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Müzik bile bambaşka özelliklere sahip :)



Özgünlüğü yakaladınız değil mi :))

Ve benim kendisini ilk keşfettiğim, benim kendisini sevmemi sağlayan gala programı.. Country Dance + Crazy Bird Galası . Dikkat o zamanlarda pistte ışıklar sönük değil, yarışma ortamı gibi aydınlık.. Bence sönük olması daha gala havasını vermiş. 





Son yıllarda ise Javier Fernandez' in kısa ve serbest programlarındaki özgünlüğünün yanına Gala programlarının da yaratıcılığı damgasını vurdu. Karşınızda süperfitnessman :D 


Müzik seçimi ve sunum detayları çok çok keyifli :)
Kadınlardan ise Ashley Wagner tam bir showgirl. Yarışmalarda bile tribünleri ele almayı çok iyi başarırken gala programlarında tam anlamıyla kendisini özgürce yansıtıyor ve bu özgürlüğü ile özgünlüğü benim çok hoşuma giden bir detayı. 




Bu galasında kıyafetinin mükemmelliğine dikkat! resmen ayrı bir enerji sağlamış ona..



Slow müzikte sunum mükemmeliği diye düşününce aklıma Tessa & Scott geliyor. Gala programları bu açıdan slow müzikte kaysalar dahi eşsiz oluyor. İzle izle doyamıyor insan.. Stay müziğindeki sunumları; 


Sorry Müziğindeki galaları;







Gala programlarında da önemli olan bir nokta yenilikçi olmak. Yani en azından her sene farkı bir gala sunabilmesi sporcunun, yine onun kalitesini ve yaratıcılığını gösterir. Seyirci de bunu bekler ve bunu gözlemlediği zaman o sporcuya verdiği değeri artar :) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder