14 Kasım 2017 Salı

Jason Brown ( USA )

      


Jason Brown... Bu kadar sevgi dolu, sempatik ve sürekli mutlu olmayı başarabilen kaç sporcu hatta kaç insan var acaba? İnsana, " Jason acaba hiç ağlar mı? " sorusu sordurtabiliyor mesela.. 

Sunumunu yaptıktan sonra puanlarını beklerken ki enerjisi, heyecandan gözlerini kapayarak ve antrenörlerinin ellerini tutarak puanını beklemesi Jason' un klasiklerinden. Bir de buz dışında yapmayı çok sevdiği coşkun dansları var tabii 😄

Onla ilgili dikkatimi çeken bir detay ise kısa programlarını hep hareketli müzikler tercih ederken , serbest programı genelde klasik müzik ağırlıklı ve slow müziklerden oluşuyor olması. Sanırım bu şekilde kendi enerjisini yansıtmayı seviyor. 

Artistik Buz Pateni sporunda Artistik kısmı buza en güzel, en başarılı yansıtabilen sporcular arasında. Sunumlarındaki detay gerçekten çok ince işlenmiş nakış işi gibi yansıyor bize. Her jumpa girmeden yaptığı bedensel gösterimler, zorunlu elementler arasındaki geçişler ve bir erkek olmasına rağmen hareketlerinde yansıtabildiği zarafet. Keşke tekniği de bu kadar mükemmel olabilseydi. Maalesef ki jumplarını/ atlayışlarını yeterli yükseklikte yapamıyor bence ve tekniğinde bir noktada ciddi sıkıntısı var ve bunu aşamıyor. O sıkıntıyı ben antrenör olmadığım için bulup da dile getiremem. Ama her şeyi tam olsaydı işte bence o zaman Jason hiçbir zaman kürsüden inmezdi ama maalesef,  Quad yani dörtlü atlayış bile hiç çıkaramadığı için, hatta zaman zaman 3lü atlayışlarında bile ciddi problemler yaşayabildiği için, ne yazık ki ilk 7 civarında bir sıralamada görüyoruz kendisini büyük yarışlarda. Ama ne olursa olsun kendisi yarışmaya devam etmeli. O buza gerçekten çok yakışan bir sporcu. Verdiği daha doğrusu yaydığı enerji muhteşem ve onu izlemek her zaman başka bir keyif. Onu gerçekten çok seviyorum. 

Onla ilgili bir küçük detay da kıyafetlerinde siyah rengi mutlaka ama mutlaka kullanıyor oluşu :) Ayrıca mavi ve mor renklerine de dönüşümlü olarak kıyafet seçimlerinde yer veriyor. 

Jason' u ben ilk İstanbul' da yapılan Bosphorus Cup yarışmasında birebir canlı gördüm ve izledim. O zamanlar o kadar da onun farkında değildim ne yazık ki ama orada da dikkatimi çekmiş ve takdirimi kazanmıştı.. Daha da gencecikti. Herkesin gözü onun üzerindeydi, özellilkle Japon sporcular ve aileleri onu dikkatle takip ediyordu. 


İstanbul 2012  sunumlarından; 

Kısa Programı :


Serbest Programı :



Galası :)




Kim bilebilirdi ki bu sezondan iki sezon sonra Jason kendi ülkesindeki Nationals yarışmasında River Dance ile muhteşem bir performans gösterecek ve adını tüm dünyaya duyuracak! Gerçekten onu o yapan sunumu oldu.  💓 

Ama önce 2013 yılındaki programlarına göz atalım ;

Teb' deki kısa programı



Nationals yarışmasından Serbest Programı 




Veee Gelelim muhteşem sunumu ve performasıyla 2014 River Dance programına ; Bu programı öyle bir programı oldu ki Türkiye' de bile 3-4 gazetede haberi yapıldı. Buna gerçekten inanamamıştım.. 



2015 yılı Nationals programları :


Kısa Program:



Serbest Program : 



2016 Nationals Programları 

Kısa Programı : 



Serbest Programı : 



2017  Dünya Şampionasındaki performansı : 

Kısa Programı : 




Serbest Programı : 


2017 / 2018 programları :

Skate Canada' daki Kısa Programı :



Serbest Programı : 




Jason gala programlarında da her zaman eğlenceli programlar sergiliyor. Bir kaç gala gösterisini de eklemeden geçemeyeceğim. Tüm enerjisini ve doğal halini o programlarında gösteriyor bize :) 











ISU' daki biyografisi :



Daha fazla bilgisi için ;

http://www.isuresults.com/bios/isufs00012123.htm

13 Kasım 2017 Pazartesi

Yuzuru Hanyu ( JPN )

           



Yuzuru Hanyu 2011 yılından beri başarısına devam eden, sunumu ve tekniği oldukça güçlü sporculardan biri ve geniş hayran kitlesine sahip olan gencecik bir sporcu. İlk katıldığı Olimpiyatlarda da bu sebeplerden hemen birinciliği kazandı. Presentations skill ve Tecnical Scores bölümlerini çok güzel programlarında yansıtabilen bir sporcu kendisi.. Son yıllarda Brian Orser ile de rekorlar kırarak yükselen grafiğini devam ettirmekte.  Yuzuru için çıkış yapma ve başarıları kazanma zamanlaması çok doğru yaşlarda olduğuna inanıyorum. Bedenen en güçlü olduğu yıllarda adım adım başarıları kazandı ve 20 li yaşlarda gelen Olimpiyat şampiyonluğuyla ( 2014 Sochi' de ) bunu taçlandırdı. Zaman çizelgesi gerçekten onun lehindeydi.

Yuzuru' nun benim en çok sevdiğim diğer yanı ise saygısı. Bu spora gerçekten çok saygı duyuyor ve mesleği ile kendinden bir parçası gibi görüyor. Sunumlarının bitiminde buzdan çıkmadan önce buzu selamlaması ve ona saygısını sunması da bunun bir göstergesi. Hemen ardından antrenörüne saygısını gösterip seyircilere de ayrıca bir saygı belirtisi yaptıktan sonra yerine oturuyor. Bu bence çok önemli bir detaydır sporcu için. 

Kendisinin diğer 2 özelliği ise kıyafetlerine verdiği önem ( özgünlüğü ) ayrıca tabii ki Winnie The Pooh sevgisi.. Programlarını sunduktan sonra puan bekleme alanı yani Kiss/Cry bölümünde her zaman yanında o maskotunu görüyoruz. Bu nedenle hayranları artık buza her daim bir Winnie oyuncağı atıyor. Sanırım sayesine Winnie oyuncakları satışında patlama yaşanmıştır :) 

Son olarak belirtmek istediğim detay, dikkatimi çeken nokta Yuzuru' nun şimdiye kadar kendi ülkesinde yarıştığı yarışmalarda genelde hatalar yaşıyor olması. Sanırım bu konuda kalıcı kalan bir sıkıntısı var. Ama umarım aşar. Sizde yılları takip ederek sadece kendi ülkesindeki sunumları izlerseniz sanırım demek istediğimi yakalarsınız. Bir de oturarak yapılan atlamalı dönüşlerde yani jump with sit spinlerde genelde sorun yaşıyor. Son yıllarda bunu aşmış ama tekrar yaşayıp yaşamayacağını da bilemeyiz. 

2011 yılından bu yana programlarına göz atacak olursak.. ( Program videolarında Eurosport' un İngiliz spikerlerinin yorumlarına özellikle dikkat edin. Öyle ballandırarak ve öyle tane tane konuşuyorlar ki insanın hiç sevesi yoksa bile onlar sayesinde sever. Yuzuru için söyledikleri övgüler ise dinlemeye değer 😍 )

2011 GPF Kısa ve Serbest Programı;




2011 4 Kıta Programları ve sunumu ;





2012 Sezonu ve Dünya Şampiyonasından programları/sunumu ; 





2013 GP Skate America' da ise ;



2013 4 Kıta ;



2013' deki GPF Serbest programı
Veee gelelim 2013 yılından itibaren kırdığı rekorlara, rekor getiren sunumlarına; :)



Kısa Programı : 





Ve tabii ki 2014 yılındaki asla unutulmayacak olan Olimpiyat rekorları ve Şampiyonluğu programları ve sunumu ;








2014/15 sezonu için GPF sunumu ve programları ;







2015 / 2016 sezonu GPF Kısa Programı ve rekoru :)



Bu program sunumuna ve müziğe bayılıyorum. Resmen her izlediğimde tüylerim diken diken oluyor. Müzikle bu kadar mı uyumlu sunum olabilir ve bir de bitirdiğinde Javier' in ona jest hareketi ile yine İngiliz spikerlerin övgüleri muhteşem.. Ayrıca Orser için söyledikleri de insanı keyiften güldürüyor :) 



Not : Yuzuru 2018 Olimpiyat sezonunda yukarıda paylaştığım kısa program ve serbest programına geri döndü.

Not 2 : Bu yıldan itibaren kullandığı kızak koruyucularının rengine bayılıyorum. Resmen benim için tasarlanmış mor ve yeşil!! :)) 


2016 Sezonu programları ve sunumu; Bu programlardaki kıyafetlerin mükemmelliğine dikkat! Ancak program sunumlarında serbestte hatalar var ne yazıkki..




2017 yılı Dünya Şampiyonası :







2017/2018 yılı için tekrar paylaşmıyorum çünkü yukarıda bahsettiğim gibi 2015/2016 sezonundaki sunumlarına geri döndü Yuzuru. Ama program performansını merak ediyorsanız 2017/2018 GP sezonları için açtığım başlıklarda onun performanslarını izleyebilisiniz. Ne yazık ki kendisi 2. GP ayağı olan NHK Trophy' de practicelerde sakatlandı ve çekilmek zorunda kaldı. Böylece ilk defa GP Finaline de katılamama durumu oluştu. Büyük bir boşluk olacak bu sebeple Final yarışında. Dilerim bir an önce toparlanıp en iyi şekilde geri döner yarışmalara. 

Bu genç yeteneğin hala yetenekli olduğuna inanmadıysanız diye bir bonus video daha ekliyorum 😆 O videoda da çılgın bir 3 lü kombinasyon jump bağlantısı yapıyor. 4T + 3A + 3A . E daha ne denebilir ki... 


Yuzuru' nun gala programları da çok güzel ancak konunun daha fazla yer tutmaması adına burada paylaşmıyorum. Belki başka bir başlık altında derlerim ama bakmanızı öneriyorum. 

Yuzuru Hanyu ISU Biyografisi : 



Daha fazla bilgisi için link :

http://www.isuresults.com/bios/isufs00010967.htm

Carolina Kostner

             2005 hatta daha öncesinden beri buz pateninde kendini gösteren İtalyan sporcu Carolina tam anlamıyla eski bir dost.. Bu terimi kullanırken de aklıma hep Zafer Akyol geliyor. Yılların buz pateni spikeri TRT' de. Bizler onun sayesinde, onun sesiyle  tanıdık bu sporu bu yüzden kendisine selamlar ve sevgiler olsun..

Carolina ilk kendini göstermeye başladığı yıllarda, önce pistteki kayış hızından kendini belli etmeye başlamıştı ve bir de jumpları tersten atışıyla :) Bu yanlarının hep konuşulduğunu çok iyi hatırlıyorum ve tabii ki ilk defa bir İtalyan bu kadar kendini gösterip iyi sonuçlar elde ediyordu.. Benim o yıllardan bu yana kendisinde sevmediğim özelliği kıyafetlerini çok rüküş seçiyor olmasıydı. Bir türlü programlarıyla uyum sağladığını düşünemiyordum. Ama teknik yeteneğine ve sunum yeteneğindeki başarısına bir şey demiyordum tabii ki..

Kısa sürede de hızla yükseldi ve gönülleri bir bir feth etti Carolina.. Ancak sonra düşüş yaşayan grafiğiyle birlikte yaşanan bazı olumsuz olaylar nedeniyle ara verdi bir süreliğine. Ancak sonra öyle bir comeback yaptı ki 2 yıldır ve 28 yaşında olmasına rağmen, ne kadar yetenekli bir sporcu olduğunu bir kere daha kanıtlamış oldu. İyi de oldu.. 


2005 yılı Serbest programında gencecik bir Carolina karşılıyor bizi :) 



2007 yılı Dünya Şampiyonası kısa programı :




2008 de Dünya Şampiyonasından kısa programı ; 




2010 Yılı Avrupa Şampiyonasından bir programı ; 




 2010 yılı olimpiyatlarındaki performansına ve programlarına bakalım/hatırlayalım.. :) 







2011 yılı Dünya Şampiyonası Serbest programı 


2012 ' de Dünya Şampiyonası kısa ve Uzun Programı





2013 Dünya Şampiyonası Serbest Programı ; 




2014 Olimpiyatlarından.. ( İtalyan spikerlere de selam olsun, sağolsunlar hiç susmazlar :)) ) 







2015 sezonu Carolina' dan mahrum kaldığımız sezonlardı.. 2 sezon gibi bir süreçte kendisini sadece bazı gala programlarında izleyebildik.. 

Sonrasında ise muhteşem Comback' i başladı.. 

2017 Dünya Şampiyonası Programları ; ( Bu sezondaki kısa programının özgünlüğü çok konuşuldu, müzik seçimi ve programı gerçekten eşsizdi. Comback yapmasıyla Evgeni Plushenko' un  antrenörü Alexi Mishin ile çalışmaya başladığını vurgulamak gerek. Sanırım onla çalışması iyi de oldu.. Zamanla daha iyi anlayacağız. ) 





Serbest/ Uzun Programı;



Vee 2018 Olimpiyat yılı için hazırlanan programları ile sunumu ; Kısa program seçimi yine çok güzel. Kıyafet tercihleri de artık hoşuma gidiyor açıkcası :) Sadece eski yıllara göre biraz daha yavaş tempoda ve biraz tedirgin kayıyor oluşu dikkatimi çekiyor. En azından benim gözlemim öyle.. 


NHK Trophy' deki  Kısa Programı



Rostelecom Cup' daki Serbest Programı; 



ISU Biyografisi 



Detaylı bilgi linki için ;

http://www.isuresults.com/bios/isufs00004864.htm



Evgenia Medvedeva

Genç yıldız sporcu Seniorlarda yarışmaya başladığı an itibariyle yüksek puanlar almaya başlamasıyla kürsüden hiç inmedi ve kısa sürede de birincilikler geldi. 2 Avrupa şampiyonluğu, 2 Dünya Şampiyonluğu olan Evgenia' nın tek eksiği Olimpiyat şampiyonluğu.  Tekniğini sağlam oturtan Evgenia sunumuyla da göz doldurup fark yaratabiliyor. Tüm bu özellikleriyle de 2018 Olimpiyatları birinciliği için en güçlü aday. Tabii buz kaygandır diye klişe bir espri var buz dünyasında.

Bugüne kadar yaptığı sunumlara göz atacak olursak...

2015 yılı Skate America ve 2015-2016 sezon programları





Evgenia' da hoşuma giden bir nokta müziklerini özenle seçmeleriyle birlikte kıyafetinin de detaylı ve güzel seçiyor, tasarlıyor olmaları. Renk tonları bile çok güzel. 

Ayrıca Evgenia zarif beden dili ile de buza gerçekten çok yakışıyor. Ve tüm bu bileşenlerde de ilk sezonunda 2016 Avrupa Şampiyonasını kazanıyor.. 



vee yetenek böyle olunca da Dünya Şampiyonluğu da hiç gecikmedi hem de dünya rekoru bir puanla.. 






Ve bir diğer dünya şampiyonluğu 



2017 - 2018 sezonunda ise yeni gplerle başladı ve bu sezon biraz hatalar yapıyor Evgenia. Bu yüzden herkes neler oluyor, neden hatalar geliyor sorusunu sormasıyla Evgenia' ya böyle önemli bir sezonda stress yüklemeye başladığını düşünüyorum. Umarım ana yarışlarda kendisini toparlamış olur. Olimpiyat hiç yoktan kaçarsa çok üzücü olur. Ama böyle bir sporcunun hakemler gözünde her zaman ekstrası bulunur ve zaten seviyesi çok yüksek olduğu için diğer kadın sporcuların ona yetişme ihtimali gerçekten çok zor.. 






Evgenia' nın şüphesiz ki en sevilen gala programını da eklemeden geçemeyeceğim çünkü yine oldukça yaratıcıydı ve Bunu Tokyo' da yaptığı için Japonların da gönlünü feth etti diye düşünüyorum :) 




Evgenia' nın ISU daki profili


Daha detaylı bilgilere ulaşmak için linki :

http://www.isuresults.com/bios/isufs00014068.htm






11 Kasım 2017 Cumartesi

NHK TROPHY 2017 - Osaka, Japonya / Serbest Program

Buz dansı haricinde serbest programlar da 11/11 tarihinde tamamlandı.

Genel sonuçlara göre kadınlarda;

1. Evgenia Medvedeva : Hatalara rağmen 1. liği yakaladı. Çünkü kısa programdaki mükemmelliği ve yüksek seviyesi her zaman onu dezavantajlı kılıyor.

2. Carolina Kostner : Bu yıl onun yılı ve muhteşem bir comeback sergiliyor. Programları ise yine çok güzel.

3. Polina Truskaya : Genç Rus sporcu bu yarışta ben de varım diyor ve emin adımlarla büyük sezona ilerliyor..



Mirai , Satoko , Alena, Rika da peş peşe diğer sıraları paylaşmışlar. Benim burada şaşırdığım durum Alena' nın Rikayı geçmiş olması...

Bazı sporcuların videolarını tekrar paylaşmıyorum konu başlığında çok fazla yer kaplamaması adına ve daha önceki GP yorumlarımda bulunuyor. İsimlerini ve yarış adını birlikte video kanallarında arattığında rahatlıkla ulaşabilirsiniz :)



Erkeklerde,

1. Sergei Voronov : Sergei yine artistik bölüm olmadan sadece teknik puanlarla yapacağını yapmış ve puanları toplayarak birincliği ( Yuzuru^nun olmadığı bir yarışmada - sakatlanıp çekildiği için - ) almış..


2. Adam Rippon : Adam için güzel bir sezon oluyor. Ben her ne kadar kısa programını beğenmesem de serbest programı seçimi ve sunumu çok daha başarılı. Özellikle kıyafet detayları çok hoşuma gitti.  En iyi performansını da gösterip, hak ettiği sonucu yakalıyor. Welcome back Adam :)
 

3. Alexei Bychenko : Israil sanırım/yanılmıyorsam ilk madalyasını böylece almış oldu. Ülkesinde baya yankı uyandırmış olmalı. 


Jason Brown ne yazık ki hatalarından dolayı ve 2 ceza puanından dolayı kısa programdaki 3. lüğünü de kaybedip 4. sırada bu gp yi tamamlıyor. Ama eğer yanlış hesaplama yapmıyorsam GPF ye katılma hakkını kazanmış durumda. 

Deniss Vasiljevs  ise toplamda 6. sırada tamamlıyor. 

Michal Brezina ise hayal kırıklığı yaşayıp , yaşatarak 11. sırada tamamlayabiliyor.. 


Çiflterde;

1. Wenjing & Cong CHN

2. Ksenia & Fedor RUS

3. Kristina & Alexei RUS 

Şeklinde sonuçlandı. 


Buz dansı serbestler daha önce belirttiğim gibi Japonyadaki farklı sıralama nedeniyle pazar gününe aktarılmış. Yani 12.11.2017 tarihinde sonuçlanacak ve sonuçlandığında buraya ekleyeceğim. 

Bu yarışmanın result / sonuç sayfası linkine ulaşmak için ;

http://www.isuresults.com/results/season1718/gpjpn2017/










10 Kasım 2017 Cuma

Kısa Program - Uzun Program Farkı

İlk önce vurgulamamız gereken nokta kısa ve serbest programların sonucu etkileme oranları farklıdır. Serbest programınki daha fazladır ve ikisinin ortalamasıyla sonuçlar belirlenir. Kısa programda yapılan bir hatanın affı yoktur. Yanına bir şey ekleyip o hatayı telafi edemezsiniz. Ancak serbest program adının özelliğini yansıtır ve hata yapıldığında ( zorunlu element sayısını geçmeyecek şekilde ve bazı atlayışlar tekrar edilmediği sürece ) yeni eklemeler yapılıp, tekrar puan toplamaya çalışılabilinir.

Kısa programda; sporcular 8 zorunlu hareket yapar ve en fazla 2.50 sn sürebilir. Süreyi geçiren sporcular ceza puanı alır. Erkekler ve kadınlardaki 8 zorunlu element farklılık gösterir. Bunlar şunlardır:

Kadınlar:
1. İkili axel
2. Adım dizisiyle başlanan bir üçlü ya da ikili jump veya buna benzer Serbest Program hareketleri
3. İki üçlü ya da bir üçlü-ikili jump kombini
4. Flying spin
5. Layback spin ya da bir başka spin
6. Bir ayak değiştirmeli ve en az iki pozisyon değiştirmeli spin kombini - sit spin, camel spin, upright spin ya da bunların herhangi bir varyasyonu-
7. Spiral-step sequence (spiral adım dizisi)
8. Step sequence (düz, dairesel ya da yılankavî adım dizisi)
Erkekler:
1. İkili ya da üçlü axel
2. Adım dizisiyle başlanan bir üçlü ya da -yapılabiliyorsa- bir dörtlü jump ve/veya buna benzer Serbest Program hareketleri
3. İki üçlü ya da bir üçlü-ikili jump kombinezonu
4. Flying spin
5. Bir ayak değiştirmeli Camel spin ya da sit spin
6. Bir ayak değiştirmeli ve en az iki pozisyon değiştirmeli spin kombinezonu (sit spin, camel spin, upright spin ya da bunların herhangi bir varyasyonu)
7 ve 8. Farklı iki adım dizisi (düz, dairesel ya da yılankavî adım dizisi)
Yukarıda bahsettiğim bazı zorunlu kısıtlamalar veya elementleri geçmeme durumu ise ; Programda en az bir jump kombinasyonu olmalı ve jump kombinasyonlarının sayısı üçü geçmemelidir. Patencinin tercihine bağlı olarak yalnızca üç ya da daha fazla dönüşlü  iki farklı üçlü jump tekrarlanabilir. Eğer tekrarlanırsa; biri jump kombinasyonu olmalı, diğeri de jump kombinasyonu ya da araya bağlayıcı hareket giren jump dizisi olmalıdır.
Programda en az dört farklı spin bulunmalıdır ve bunlardan biri spin kombinasyonu, biri de flying spin olmalıdır. Aynı şekilde, bir adım dizisine de yer verilmelidir.

Çiftler:
Çiftlerde, iki patenci birlikte ve yan yana kayar ve örneğin lift gibi ortak bazı figürler yaparlar. Teklerde olduğu gibi, Çiftler yarışması da, sekiz zorunlu elemanın bulunduğu  kısa program ve bazı kısıtlamaların bulunduğu  serbest/uzun  programdan oluşur.
Kısa Program:
Kısa programda patenciler tarafından seçilen müzik eşliğinde sekiz zorunlu eleman uygulanır. Kısa programın süresi en fazla 2 dakika 50 saniyedir.
Çiftlerde kısa program yarışmasının zorunlu elemanları şunlardır:
1. Herhangi bir elele havaya kaldırma
2. Bir lift twist (ikili) (erkek patencinin partnerini havaya fırlatarak iki ya da üç tur döndürmesi
3. Bir fırlatmalı jump 
4. Bir solo jump 
5. Yalnızca bir ayak değiştirmeli ve en az bir pozisyon değiştirmeli solo spin
6. Yalnızca bir ayak değiştirmeli ve en az bir pozisyon değiştirmeli spin kombinasyonu (sit spin, camel spin, upright spin ya da bunların herhangi bir varyasyonu)
7. Ölüm girdabı / spirali
8. Spiral step sequence / spiral adım dizisi
Çiftler Serbest Programı:
Serbest program, çiftlere kendi bireysel tarzlarını daha çok ifade etme imkânı verir. Serbest programda spinler, spiraller, liftler ve partnerin yardımcı olduğu jumpların yapılması gibi çiftlere özgü tipik figürler vardır. Serbest programda ayrıca, aynı anda yapılan simetrik ya da paralel figürler bulunur.
Çiftler Serbest Programı’nın süresi 4 dakika 30 saniyedir.
Serbest Programdaki elementler : 
* Partneri kaldıran kolun tam olarak uzandığı en az üç, en fazla beş değişik lift. Liftlerden biri twist lift olmalıdır. En az bir, en çok iki fırlatmalı jump, Bir solo jump; ikiden fazla olmamalıdır. Yalnızca bir jump kombinasyonu. Bir çift spin kombinasyonu; ikiden fazla olmamalıdır. Yalnızca bir solo spin. Bir ölüm girdabı; ikiden fazla olmamalıdır. Eğer çift, ikinci bir ölüm girdabı yaparsa, bu birinciden farklı olmalıdır. Buz pistinin tümünü kullanan en az bir adım dizisi.

Buz Dansı:
Buz Dansı, çiftler patinajından farklıdır. Buz dansçıları daha çok kısıtlama ile karşı karşıyadırlar. Örneğin, jumplar ve erjkek patencinin eşini başının üzerine kaldırdığı liftlerin yapılması yasaktır. Adım dizilerinde belli çizgileri aşarlar ve yanlış koreografi çizgisinde giderlerse ceza puanı alırlar. Kaldırışlar yani liftler dönüş tur sayısını ve süresini geçerse ceza puanı alırlar. Ayrıca Twizzle' lar çok önemlidir. Yine program müzikleri süresi de ceza alıp almamalarına etki eder.  


NHK Trophy 2017 - Osaka, Japonya / Kısa Program

Evet yine heyecanla beklediğimiz bir GP durağı.. Yine merakla beklediğimiz isimler var. Yuzuru, Jason, Denis, Adam, Keegan, Carolina, Evgenia, Satoko ...

Ancak practice' lerde gelen kötü haberler heyecanı biraz söndürdü ve üzdü açıkcası. Çünkü gelen haber Yuzuru Hanyu' nun sakatlanması ve sonrasında da yarışmadan çekilmek zorunda olduğuydu. Yuzuru çok ciddi bir sıkıntısı olmadıkça savaşçı bir ruha sahip bir sporcu. Çekildiğine göre durumu ciddi demektir.  Ayrıca Yuzuru' nun bu yarışmadan çekilmesi demek GP finaline de katılamıyor demektir. Herkes onun kazanacağına kesin gözüyle bakarken, hiç beklenmedik bu gelişmeler gerçekten bütün dengeleri değiştirdi.

Yuzuru' nun bu sakatlığı ve çekilmesi akıllara peki ya Olimpiyatlar?? Sorusunu da akla getiriyor ister istemez. Umarım çok uzun süreli bir sakatlık ve kalıcı etkisi olmaz. Çünkü uzun süreli bir süreç olursa düzenli çalışamadığından mutlaka bu Olimpiyatlarda olumsuz bir şekilde yansır katılsa bile. Ki Yuzuru' nun olimpiyatlara katılamaması demek... Gerçekten bilemiyorum.. Çok çok büyük boşluk ve şok etkisi olur bence. Kendisine ben de geçmiş olsun diyorum ve Jason Brown' un Yuzuru' ya hazırladığı geçmiş olsun mesajını ben de buraya eklemeden geçemiyorum 😊



Kısa program özetine gelirsek. Kadınlarda; 

1. Sıra Evgenia Medvedeva - RUS 79.99 Puanla ,




2. Carolina Kostner - ITA 74.57 Puanla;




3. Polina Tshurskaya - RUS 70.04 Puanla ; Çok güzel bir kısa program sunumu..




Satako - JPN level olarak düşük kaldığı için özellikle teknik kısımda , kısa programı 6. tamamlayabilmiş;





Rika Hongo - JPN  da sevilen ve seviyesi yüksek olan sporculardan biri. Güçlü bir kısa programı var..Ancak burda bazı ufak hatalar nedenirle kısa programı 4. bitirmiş. Kıyafetini ve müzikle uyumunu ben beğendim..




Erkeklerde; 

1. Sergei Voronov - RUS 90.06 puanla; Sanırım hayatındaki en temiz seriyi sunmuş ancak yine bence artistik sunum adına hiçbir şey yok. Robotik hatta odun gibi diyebileceğimiz bir beden duruşu ile kollar aç kapa yaparak ki adım dizisinde bile ben bir detay göremedim.. Sadece jumplar ve spin levelları ile puanları toplamış... İşte ben bunu sevemiyorum ve yeterli bulmuyorum daha önceki açıklamalarımda da değindiğim gibi..





2. Alexei Bychenko - ISR 85,52 puanla ; Hava Nagila müziğini koreografi adım dizilerinde gerçekten iyi yansıtabilmiş, o enerjiyi verebilmek önemli ve bence bunu başarmış. 




3. Jason Brown -USA 85.36 puanla ; Jason Axel de hata yapsa da yine de güzel bir puan almayı başarmış. Bu yüzden mutluyum :)





4. Adam Rippon -USA : Adam' ın bu programını ben pek sevemedim. Adam son zamanlarda kıyafetinin üst bölümünü fazla şeffaf tercih ediyor. Bu da dikkatimi çekiyor. Yargılamayı da pek istemiyorum ama, seçtiği tarz benim hoşuma gitmiyor bütünüyle baktığımda. Sergilediği sunum da dahil buna. Ben Adam' ın ilk çıktığı yılları çok özlüyorum. O zaman seviye olarak da sunum olarak da çok başkaydı ve gayet iyiydi. 




5. Keegan Messin -CAN ;  Program seçimi ve sunumu çok güzel ama ah bir de hatalar olmasaymış.. Özellikle son spinde bacağını ne kadar ileriye uzatıp yere ne kadar çok çömeldiğine dikkat etmelisiniz. Bunlar gerçekten seviyeyi yükselten detaylar.





Deniss Vasiljevs -LAT ; kısa programı hataları nedeniyle 8. bitiriyor. Spinlerindeki özgünlüğe dikkat! ve sunumu gerçekten çok güzel.. 




Çiftlerde;

1. Wenjing SUI / Cong HAN - CHN : Çinli sporcu olup da bu kadar artistik, bu kadar cool olan başka sporcu olmamıştı sanırım. Evet başarılı sporcuları daha önceden oldu ama gerçekten beden dillerini bu kadar iyi yansıtıp buza bu kadar yakışan, zarif duran kaç sporcusu oldu say deseniz bence yok. Bu çift gerçekten başka kendi ülkesinin sporcuları arasında ve onları izlemeyi gerçekten çok seviyorum..






2. Ksenia Stolbova / Fedor Klimov- RUS : Onların tarzını çok sevemediğim için ki nedeni de Ksenia' nın fazla dominand duruşları ve buzda fazla buz gibi! durmasından dolayı olsa gerek bir de program sunuşu stilleri bir türlü bana hitap edemediğinden, kendileriyle ilgili fazla yorum yapamayacağım.. 






3.  Kristina Astakhova / Alexei Rogonov - RUS

 


Kısa Dans ; NHK Trophy de buz dansında kısa programı diğer dalların serbestinin olduğu güne atmışlar ve bu çok ilginç olmuş. Neden böyle olduğunu anlayamadım. Bu sarkma nedeniyle de Buz dansçıları pazar günü serbest danslarını sergileyecek. O yüzden bu kısmı sonra ekleyeceğim. 



Evet 11/11 tarihinde Buz dansı kısa program da yapıldı. Sonuçlar tahmin edilen gibi oldu bence. Şaşırdığım bir nokta yok. Tessalar gayet yüksek bir puan 80 küsür puanla 1. oldular. Beni en mutlu eden sonuç ise İtalyan buz dansçılarını çok sevdiğim için Anna & Luca' nın 3. lükleri oldu. Ayrıca Penny & Nicholas çifti de sakatlık nedeniyle epeydir yarışamıyorlardı ama bu gp ile tekrar yarışlara geri döndüler ve onlar da kısa dansda 5. sıradalar. Bence hiç de fena değil. Puanları biraz düşük, umarım bunu yükseltebilirler.

1. Tessa & Scott 80.92 puanla ; Gerçekten çok güçlü bir kısa dans programları var. Hareketleri , uyumları, duruşları o kadar tecrübe yansıtıyor ki.. Hani yılların birikimi anca bu kadar güzel yansır onlarda. Kendilerinden çok eminler ve bütünlükleri harika. Tessa' nın zarafetine zaten diyecek bir şey bulamıyorum. Bedenini kullanımı da öyle.. Harikalar!



2. Medison & Zachary 76.31 puanla :


3. Anna & Luca 75.87 puanla : Her zaman çok tatlı sunumları oluyor ve asla pes etmiyorlar. Bu yüzden onları çok seviyorum. Yaratıcılıkları da çok güzel oluyor sunum detaylarında.. 



5. Olan Penny & Nicholas ise : 




Yarışma sonuç sayfası linki ise

http://www.isuresults.com/results/season1718/gpjpn2017/

6 Kasım 2017 Pazartesi

Gala Program(lar)ı - Exhbitions

Artistik buz pateninde yarışmalar olduğu kadar en ilgi çeken ve çok sevilen bölüm de Exhibitions dediğimiz yarışmalar bitiminin ertesi gününde yapılan Gala programlarıdır. Genelde akşam saatine konur herkesin rahatça izleyebilmesi ve daha çok seyirci çekebilmek için. ISU GP yarışmalarında zaten katılabilecek sporcu sayısı az olduğundan, o ayakta katılan bütün sporcular artı kendi ülkelerinin genç yıldızlarından veya eski sporcularından birkaç isim de dahil edilerek yapılır. Avrupa, Dünya, Olimpiyat yarışmaları gibi büyük yarışmalarda ise ilk 6 ya veya ilk 5 e giren sporcular davet edilir. Eğer katılamayacak olan bir sporcu olursa da yine yüksek derece elde etmiş bir sporcu davet edilerek Gala programı yapılır.

Gala programlarında önce giriş kısmı vardır. Burda katılan tüm ülke bayrakları pistte olur ve sporculara bir teşekkür niyeti taşır. Sonrasında bazen maskotları varsa onlar veya Senkronize takımları varsa onlar da yer alır. Tüm sporcular gala programlarını tamamladıktan sonra, katılan sporcular isimleri anonsuyla tek tek piste davet edilir, önce bireysel olarak kısa bir hareket gösterdikten sonra, katılan herkes dans ederek koreografi eşliğinde, seyircilere teşekkür ve veda eder.

İlk 3 e giren sporcular sunumlarını bitirdikten sonra, seyirciler tarafından bis yapılır ve tekrar buza davet edilir. Son yıllarda bu bis kısmında sporcular ya kısa program ya uzun programından bir kesit yapıyorlar ama eskiden yine gala programının devamı gibi yapanlar oluyordu.

Sporcular gala programında karakter yapılarına uygun da olarak ya da stillerine uygun olarak bazen slow bir müzikle kayarken bazen hareketli, enerjik ve yaratıcı sunumlar ortaya koyabiliyordu. Bu konuda yine aklıma gelen ( benim dönemimde yetişebildiğim ) Evgeny Plushenko' nun sunumları. Ben açıkcası gala programı denince farklı, yaratıcı olmasını bekliyorum. Yani duygusal müzikle slow müzikle kayılsa bile bir şey farklı olup seyirciyi kazanabilmeli. Mesela Evgeni Plushenko' nun bazı sunumlarına göz atalım;


Sanırım Sex Bomb sunumunu artık bilmeyen yok :) Öyleki onun adını video kanalına yazdığınızda 3. sırada bu galası çıkıyor :)



Seyirci ile nasıl iletişime geçilebileceğinin en güzel örneğini Evgeny her zaman gösteriyor bize. Bunu zaten yarışma sunumlarında yaparken gala programlarında daha da ön planda tutuyor. Bu galası epey eski olduğu için video da öyle :)

Bir diğer sunumu Asisiay ; Gerçekten yartıcılık, özgünlük, şaşırtıcı olmak demek iste budur. Sonuna kadar izlediğinizde ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Müzik bile bambaşka özelliklere sahip :)



Özgünlüğü yakaladınız değil mi :))

Ve benim kendisini ilk keşfettiğim, benim kendisini sevmemi sağlayan gala programı.. Country Dance + Crazy Bird Galası . Dikkat o zamanlarda pistte ışıklar sönük değil, yarışma ortamı gibi aydınlık.. Bence sönük olması daha gala havasını vermiş. 





Son yıllarda ise Javier Fernandez' in kısa ve serbest programlarındaki özgünlüğünün yanına Gala programlarının da yaratıcılığı damgasını vurdu. Karşınızda süperfitnessman :D 


Müzik seçimi ve sunum detayları çok çok keyifli :)
Kadınlardan ise Ashley Wagner tam bir showgirl. Yarışmalarda bile tribünleri ele almayı çok iyi başarırken gala programlarında tam anlamıyla kendisini özgürce yansıtıyor ve bu özgürlüğü ile özgünlüğü benim çok hoşuma giden bir detayı. 




Bu galasında kıyafetinin mükemmelliğine dikkat! resmen ayrı bir enerji sağlamış ona..



Slow müzikte sunum mükemmeliği diye düşününce aklıma Tessa & Scott geliyor. Gala programları bu açıdan slow müzikte kaysalar dahi eşsiz oluyor. İzle izle doyamıyor insan.. Stay müziğindeki sunumları; 


Sorry Müziğindeki galaları;







Gala programlarında da önemli olan bir nokta yenilikçi olmak. Yani en azından her sene farkı bir gala sunabilmesi sporcunun, yine onun kalitesini ve yaratıcılığını gösterir. Seyirci de bunu bekler ve bunu gözlemlediği zaman o sporcuya verdiği değeri artar :)