19 Aralık 2017 Salı

Yevgeni Victoroviç Pluşenko ( Evgeni Plushenko ) - RUS

                       



3.11.1982 doğumlu olan Evgeny Plushenko daha Juniorlardayken/ Gençlerdeyken bile başarısından söz ettirirken Seniorlara/ Büyüklere geçmesiyle aldığı başarılarla rekabeti arttırmıştı. Özellikle Gala programlarında her seferinde bambaşka ve özgün showlar sergilemesiyle de kısa zamanda herkesin sevgilisi haline geldi ve Galaların vazgeçilmez ismi oldu. 1 Olimpiyat Şampiyonluğu ( 2 Olimpiyat 2. liği ) , 3 dünya Şampiyonluğu , 7 Avrupa Şampiyonluğu, 4 GPF Şampiyonluğu ve 7 kez Rusya Ulusal Yarışmasında 1. liği bulunuyor. 2006 senesinden sonra buza ara veren hatta aslında bıraktığını açıklayan Evgeni,  sonrasında ilerleyen yaşına rağmen ve bedensel sıkıntılarına rağmen ara ara yarışmalara devam ederek önce 2010 olimpiyatlarına katıldı ve sonrasında da  2014 Olimpiyatları Rusya' da yapılınca, belki baskılara da dayanamayarak tekrar katıldı ancak sadece takım yarışmasına katılabilen Evgeni, kısa programını bile kayamadan ismi anons edildikten sonra herkesten özür dileyerek pistten ayrıldı ve yarışmaya veda etti. Bu çok tartışılan bir konu oldu. O dönemde gençlerden gelen ve yeni yıldızlaşan Maxim Kovtun ile aralarında kim katılacak davası nedeniyle çok tartışma olmuş ve bir çok isim gençlerin önünü kestiği için Evgeni' ye zaten sert çıkmıştı. Bir de yarışmada çekilmesiyle Olimpiyatlar gibi önemli bir yarışmada iddialı bir sporcularının kalmamasıyla uzunca bir süre bu tepkilerle baş etmek zorunda kaldı Evgeni. 2015 yılı itibariyle de yarışmaları tamamen bıraktığını açıkladı ve sonrasında kendi kulubunu kurarak koçluğa başladı. Kulubunun adı " Angel's of The Plushy "

Evgeni' nin en büyük özelliklerinden biri seyirciyle bağ kurmasıydı. Yarışmalarda bile bu bağı bırakmaz, bakışlarıyla herkesi ele geçirirdi. Galalarında ise seyircilerin olduğu bölüme çıkarak veya çoğu zaman elini uzatarak mutlaka onlarla iletişimini güçlü tutardı. Bu da performansını bitirdiğinde bütün katılımcıların delirmişcesine alkışlamasında en büyük etken olurdu.

Bir diğer önemli özelliği ise Erkeklerde ilk Biellmann hareketini yapan sporcu olması ve ilk 3 lü Kombinasyonu yapan sporcu olmasıdır. O yüzden ne zaman bunları gerçekleştirecek olsa büyük bir alkış kopardı tribünlerden..

Bir Not: Dima Bilan ve Edvin Marton sanırım Evgeni' ye çok şey borçludur. Evgeni desteğiyle de ünlerine ün kattılar. Edvin Marton yine kendi çapında bir virtiöz idi. Ancak Evgeni Gala programlarında sürekli Edvin ile çıkmaya başlamasıyla kitlesi çok daha genişledi. Dima ise bence bu ikili sayesinde Eurovisionu kazanarak ülkesine önemli bir yarışma kazandırdı.



Çocukluğunu anlatan videolar. 2 bölümden oluşuyor, ne yazık ki Rusça. Ama çok araştırılacak olunursa belki İngilizce versiyonu da bulunur..








Unutulmayan ve önemli performanslarına bakacak olursak..



1999 yılı Gala programından, benim onu tam anlamıyla ilk tanıdığım gösterisi ve ona hayranlığım bu performansıyla başlamıştı :)







2000 Yılı






2001 

En unutulmaz performanslarından biri. Seyircinin coşkusu muazzam..










Galasından ;






2002 Olimpiyatları;








2002 GPF ' Den





Yine hiç unutulmayacak hale gelen ve hala daha en çok görülmek istenen gala programı ;






Bir başka Galası ;






Evgeni denince akla gelen bir diğer konu Yagudin ile olan rekabeti idi. O yıllarda gerçekten rekabet ve heyecan inanılmazdı. Yagudin' in eskiden Mishin' in öğrencisi olması ancak Evgeni' nin başarılarından sonra gözdesinin Evgeni haline gelmesiyle Yagudin antrenör değiştirmiş ve başka isimlerle devam etmişti. Rekabet o kadar üst noktadaydı ki en ufak bir hata her şeyi değiştirebilecek güçteydi ve bu yüzden Evgeni ve Yagudin' in birbirlerini izlemeleri, birbirlerine göndermede bulunmaları sıkça olurdu. Seyirci de buna bayılırdı tabii 😊 Meşhur 6.0 lık sistem de unutulmazdı. Keşke puanlama o şekilde kalsaydı diye düşünüyorum bazen..












Evgeni' nin  rakipleri hiç bitmedi. Yagudin bıraktıktan sonra en çok rekabet ettiği isim Fransız Brian Joubert oldu. 






2003,

Skate Canada Performansları + Gala Dahil





 Kısa programı Adagio idi





Nijinsky Performansı





2003 yılına ait katılımcılara da yönelik bir video, ısınma turundan :)





Gala :) Only You... Ve muhteşem kostümü :)







Bir başka Show' daki Ups I Did it Again Show' u 





2004 ; Kısa programı çok ses getirmişti. Aynı zamanda yine Gala programındaki tasarım harikası olan Kostümü ve performansı da öyle :)


Kısa programında muhteşem bir Flamenko örneği göstermişti. Adım dizileri inanılmazdı. Bunun için özel dersler almıştı Plushenko. Hatta yanılmıyorsam bu dersleri alırken ilk eşiyle tanıştı ve 2005 yılında onunla evlenerek 1 erkek çocuğu sahibi oldu ancak sonrasında kendisinden boşanan Evgeni ilk oğlunu belli zamanlarda görebilmeye başladı.

Kısa Programı;








Rusya Ulusaldan;







Muhteşem galası ; 2 kısımdan oluşuyor. İlki Hafanana



İkincisi ise Assisay;


2005 senesi Evgeni için beklenmedik gelişmelerin yaşanacağı seneydi. Dünya Şampiyonasının kendi ülkesine Moscowa' ya verilmesiyle gerginliği yaşamaya başladı. Evgeni konsantresi bozulmaması için şimdiye kadar hiç ailesinden bireylerin bile kendisine izin vermemişken, kendi ülkesinde zorlu bir sınav verecekti. Dünya Şampiyonasına kadar sıkıntısız atlatmışken, Putin' in de onu tribünlerden izlediği Evgeni, kısa programında çok kötü bir düşüş yaşadı ve Serbest Programdan çekildi. İlk defa.. Sırf onu izlemek için gidenler büyük hayal kırıklığı yaşadı ve inanılmaz tartışmalar döndü. İşin kötüsü ise Evgeni 2006 sezonu itibariylen buz patenine ara verdi.. 

Dünya Şampiyonasındaki Kısa Programı : Moonlight Sonata





GPF Finalinden Serbest programı ve yine unutulmayan programlarından God Father!






Art On Ice ve şarkıcı Seal ile..





Star On Ice - Sharmanka ;





Vee 2006 Olimpiyatları

Kısa Programı - Tosca ;




God Father ile bir kere daha Serbest Programda..






Madalya Seromonisi ; ( Burada Stephane Lambiel' in ağlayışı unutulmazlar arasına girmişti. )





Olimpiyatlardaki Gala Programı;

 


Tribünlerden Evgeni :)






2006' daki bu Olimpiyat altını almasıyla Evgeni yarışmalara veda ettiğini duyurmuştu. Uzunca bir süre galalarda ve özel Showlarda yer aldı. 

2007 Rusya Ulusal;





Art On Ice 2007 ;




2007-2008 Golden Skate Awards - 2 performansı bulunuyor, 1.





2. si :




2007 Top On Ice ;





2007 Japan Super Challenge;

 



"I want you to  want me" performansı 

 


Andrea Bocelli ile olan performansı ;




VEEEE 2008 YILINDA EUROVISION' A Dima Bilan ve Evgeni ile KATILAN RUSYA, 1. Liği kazanır ! 







2008 Star On Ice ;









Bu aranın ardından Evgeni 2010 Olimpiyatlarında yarışabilmek adına bir kaç yarışmaya katılması gerektiğinden 2009' un Nationals yarışmalarına katıldı. 

2009 Kısa Program - Aranjuez ;





Rostelecom Cup - Tangor Amor ile Uzun Program;





2010 yılı Olimpiyatlar yılıydı ve Evgeni bunun için geri dönmüştü. Ancak istediği gibi gitmedi..








Amerikalı sporcu Evan Lysecek hiç zorlu atlayışlar yapmadan Evgeni' yi geçerek 1. olmuş ve yine bir çok tartışmanın sebebi olmuştu bu durumlar.. 

Galadan




Bonus : 2010 Olimpiyatları bir çok ismin önemli performanslar sergilediği bir sezondu bu nedenle hepsinin olduğu videoyu bulunca paylaşmadan geçemezdim..  Tam bir nostalji olsun sizlere :)





Jesus Malade Gala programı ;





2011 Rusya Ulusal ;










2012 Avrupa Şampiyonası 

Kısa p.






Serbest






Rusya Ulusal Serbest;





Artistry On Ice - Roxxanne, 





2013 yılı Rusya Ulusal ;








Bonus : Evgeni' nin çalışmalarından derlenen bir video :)





Ve geldik olaylı 2014 Rusya Kış Olimpiyatlarına.. Gerçekten o kadar çok olay yaşandı ki hangi birine değinsem diye düşünüyorum. Öncelikle yine Maksim Kovtun' un önünü tıkadığı için suçlamalar geldi, arka planda çok tartışmalar döndü. Öte yandan daha çok yeni bir çok ameliyattan çıkan birinin böyle bir yarışmaya gönderilmesi tartışma oldu. Sonra daha açılış törenlerinde Rusya' da sıkıntılar yaşandı. Rusya' da buz pateni takım yarışması yarışma öncesine çekildi. Ki normalde yarışmalar bittikten sonra yapılırdı. Bu ayrıca tartışılırken Evgeni takım yarışmalarında başarılı sonuç çıkarırken sakatlığı nüksetti ve asıl yarışmanın kısa programında ismi anons edildikten sonra kayamayacağını belirterek yarışmadan çekildiğini duyurdu. İşte o zaman fitil ateşlendi. Gerçekten çok ağır eleştiriler aldı. Yeri gelince kendisini de savundu ama çok fazla da söze karışmadı Evgeni. Ama böyle bir son da ona yakışmadı açıkçası. 

Takım yarışmasından ;








Ve kısa programdan çekilişi..





2015 itibariyle yine galalarda yer alan Plushenko 2. evliliğini yapıp yine 1 oğlu olunca artık buz patenini sporcu olarak bıraktığını açıkladı. Her ne kadar 2018 olimpiyatları için de adı sıkça geçse de 8 Rusya erkeklerde istikrarlı sonuçlar elde edemedikçe onun adı da anılıyor ) kendisinin böyle bir şeye tekrar kalkışacağını, göze alabileceğini sanmıyorum. Aynı şeyler yaşanırsa kendi sporculuk ve kariyeri için çok olumsuz yöne gider. 

Sonunu iyi bitirmiş olmasa da o yeri dolamayacak olan özel sporculardan biri. Özellikle kendi şahsım adına bu sporu bana sevdiren kişi kendisi. İyi ki bu sporu seçerek böyle özel performanslar katmış bu sporun tarihine. Onun gibi isimler çoğalmalı ki bu spor daha da güzel yerlere gelip tribünleri doldurabilsin.. 

Keyifli izlemeler dilerim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder