20 Aralık 2017 Çarşamba

Artistik Buz Pateni Sporunun Zor yanı Vs. Güzel Yanı

Evet belki daha önceden şimdi değineceklerime değinmiş olabilirim. Özellikle de bu spor için neler önemli başlıklı yazımda ama içim bu konuda o kadar çok dolu ki ve o kadar çok konuşmak istiyorum ki bazı şeylerin üzerinde tekrar durmak istedim. Çünkü bunlar çoğu zaman atlanabilen ama önemli detaylar. Hem belli mi olur belki birileri bu yazımdan faydalanır. Paylaşmak her zaman önemli ve güzeldir.

Artistik Buz pateni sporu deyince bence en önemli nokta bedensel özelliklerdir. En zor noktası buradadır. Öncelikle bedeninizin yapısı gerçekten bu spora yatkın olmalıdır. Zarafet taşıyabilmeli, kollarınızı, ellerinizi, jest ve mimiklerinizi kullanabilmelisiniz. Erkekseniz bile bazı noktalarda feminenliğe kaçabilecek bazı detayları göze alabilmelisiniz ki sunum kısmında sunum yapacağınız müziğin detaylarını yansıtabileseniz. Bu kesinlikle kötü bir şey değildir aksine eğer başarı istiyorsanız, farkınızı koymak için gerekli ve önemli bir detaydır.

Bu sporu yapabilmek için bedensel gücünüz üst düzeyde olmalıdır ki bu da bir diğer zor yanıdır. Bedensel güç hem fiziki hem psikolojik olmalıdır. Fizik olarak düzenli ve disiplinli bir şekilde spor yapıyor olmalısınız. Esneme hareketleri, bale eğitimi olmazsa olmazlar. Bu spor atlayışların olduğu bir spor dalındaysanız bacak kaslarınız ve kemik yapınızın kuvvetli olması gerekeceği için gerçekten sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Kasları gerek yeme içme alışkanlıklarına dikkat ederek gerekse egzersizlerle kuvvetlendirmelisiniz.

Psikolojik kısmına gelirsek; ben her zaman kendimi bir sporcu olsam neler hissederdim sorusunu düşündüğümde, bir kere öncelikle öz disiplin kuvvetli olmalı ve kendine güven güçlü olmalı. Dikkat dağınıklığı olmamalı, hataya takılıp kalma olmamalı, sürekli savaşçı ruha sahip olup, başarıya odaklı bir birey olmak önemli. İşte bu yüzden de sürekli bir biçimde ve doğru bir eğitmenle yani iyi bir psikologla düzenli olarak, çocuk yaştan itibaren çalışılmalı. Heyecanını da kontrol altına alabilmeli. Ben izlerken, özellikle piste çıkmayı beklerken ve sunuma hemen başlamadan önceki kısmın çok zorlu kısmı olduğunu düşünüyorum. Orada, o noktada bir sporcu tamamen sunumuna odaklanabilmeli ve heyecanını güvene çevirebilmeli. Çünkü ne kadar başarılı olursa olsun her şey o 3 dk lık süreçte belli oluyor ve anında değişebilme özelliğine sahip oluyor, eğer psikolojik yönü zayısa.

Bu noktada ara bir konu olsa da bence yine önemli bir nokta da İletişim becerisidir. Kişinin kendi içindeki iletişimi, çevresiyle iletişimi çok önemlidir. Buz pateni sporunda da artistik açıdan gerek izleyiciyle gerek juriyle kurulan iletişim önemlidir ve yine zor konulardan biridir. Bu nedenle bireyin kendisini iletişim konusunda da geliştirebilmelidir. Bunu belki kitaplar okuyarak veya iletişimle ilgili seminerlere giderek veya arkadaş çevresiyle pozitif iletişimini yoğun tutarak geliştirebilir ve geliştirmelidir. 

Öte yandan yeme içme düzeni de çok zor konulardan ve önemli konulardan biri. Sporcunun yediği her şey bedensel değişimleri ve hormonları anında değişime itebileceği için, güç kaynağını dengede tutabilmek için yine iyi bir diyetisyenle düzenli görüşmeler şart. Dengeli beslenmek zaten aslında her birey için önemli, keşke hepimiz dikkat edebilsek.

Seniorlerde/Büyüklerde olan bir sporcu için, yani bence özellikle onlar için önemli bir nokta bence düzenli olarak masaj yaptırmaları gerekir. Çünkü beden her antrenmandan sonra ve özellikle yarışma dönemlerinden sonra fazlasıyla hırpalanıyor. Sadece beden değil psikolojik yıpranmada fazlasıyla oluyor ve ikisine birden en iyi gelebilecek bir aktivite varsa o da masajdır. Kasların yumuşaması ve zedelenmemesi için ayrıca sporcuların mental olarak da atlatabilmesi için düzenli olarak masaj görmesi de önemli bir noktadır.

Bu sporun zor yanı evet spor odaklı olunca sosyal yaşam ve okul aksamaları olabiliyor. Özellikle ülkemizdeki okul sisteminde ne yazık ki sporcuya destek çok az. Milli sporcular ancak bazı avantajlardan ve ayrıcalıklardan yararlanabiliyor ancak herkes buna sahip değil. Ama disiplinli bir hayata sahip olursanız göreceksiniz ki birey böyle bir hayatla okul başarısını da arttırırken, gerekli kişilerle de gerekli diğer aktivitelere de vakit ayırabilir hale geliyor. Planlı olabilmek yine bu sporun belki zorlu ama güzel yanlarından biri.

Bir çok ülkede ve şehirde yarışmalar olduğu için bu yarışmalara katılarak da çevreyi genişletmek, düzenli bir hayata sahip olmak, tanındıkça hayran kazanmak bu sporun en güzel yanlarından. Sporcu olmak zaten bence başlı başına en güzel yanlarından. Bir şeyler başarabildiğini görmenin ve üreterek, emek vererek bunu yapabilmenin hazzı bambaşkadır. Lütfen çocuklarınız için bu detayları önemseyin. Ne gerek var diye düşünmeyin. Sporcu bir birey yetiştirmek kolay değil ama geri bildirimleri muhteşemdir. O gurur bambaşkadır. Sporcu bireyler de detaylı düşünerek kendilerine her zaman artı katar. Unutmayın ki güzellikler detaylarda saklıdır.

Tüm sporcularımıza başarılar dilerim..

Sevgiler..

Ayşe Görkem ERDURSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder