5 Aralık 2017 Salı

2018 Olimpiyatlarına Doğru ( Sürekli Güncel Başlık )

2017-2018 Sezonu olimpiyat sezonu olması nedeniyle gerçekten hem sporcular, hem çalıştırıcıları hem de izleyiciler için heyecanlı bir sezon. Kimin nasıl bir program hazırladığı, kendini ne kadar geliştirip başarıya odakladığı çok önemli. GP lerle birlikte bunları gözlemlemeye başlıyoruz.


Olimpiyatlarda ülkelere göre dağılıma bakacak olursak;

KADINLARERKEKLERÇİFTLERBUZ DANSI
RUS – 3JPN – 3CHN – 3CAN – 3
CAN – 3CHN – 2GER – 2FRA – 2
USA – 3ESP – 2RUS – 3USA – 3
JPN – 2CAN – 2CAN – 3RUS – 2
ITA – 2USA – 3FRA – 1ITA – 2
KAZ – 2RUS – 2ITA – 2ISR – 1
KOR – 2ISR – 2USA – 1POL – 1
CHN – 1UZB – 1UKR – 1
BEL – 1GEO – 1CHN – 1
SVK – 1LAT – 1TUR – 1
FRA – 1AUS – 1ESP – 1
GER – 1KAZ – 1
HUN – 1FRA – 1
LAT – 1CZE – 1
GER – 1


Bu sezon GP ' lerde as sporcu kategorisine giren en önemli iki sporcu ki ikisi de Brian Orser' ın gözde öğrencileri Javier Fernandez ve Yuzuru Hanyu sakatlık sıkıntısı yaşıyor. Bu sebeple ikisi de GP' lerin birer durağında yarışamadıklarından finale de katılamadılar ve bu süreçte ciddi bir antrenman eksikliği dönemi yaşamış olacaklar. Bunun diğer büyük yarışmalara nasıl etki edeceği büyük merak konusu. Olimpiyatlara katılabilen sporcular zaten belli bir barajı geçen sporcular oldukları için rekabet fazlasıyla var ve hatalar affedilebilecek durumda değil. Gerçi puanlama sistemiyle bazen bazı dengeler değişebiliyor ama yine de kimse ne kısa programı ne serbest programı riske atmak istemez.

Evgenia Medvedeva; Gerçekten kendisi son 3 sezonda birden bire yüksek grafik yakalamış, gencecik ve oldukça yetenekli bir sporcu. Kadınlarda olimpiyat birinciliği için çok güçlü bir aday. Sezon başındaki gplerde biraz sorunlar yaşasa da her zaman hakemler gözünde ekstra puanlara da sahip olan bu sporcu' nun kazanma ihtimali %95 diye düşünüyorum. Sanırım bizi çok şaşırtan durumlar kadınlarda yaşanmaz. GPF' ye katılmaya hak kazanmışken sakatlık nedeniyle bir kaç gün kala katılamayacağını açıkladı. Bu sezonda yaptığı hatalar mı sakatlığı tetikledi yoksa sakatlık nedeniyle mi hatalar yapıyordu bilemeyiz. Bu sıkıntının da onu ne derece veya ne kadar süre etkileyeceğini de göreceğiz.. 


Carolina Kostner ; Çok güzel bir comeback sezonu yaşasa da, bunca gencecik ve tekniği çok yüksek seviyede olan sporcular içinde nerede yer alabileceği merak konusu. Tabii bunun için hatasız kayabilmesi de çok önemli. Eğer hatasız kayarsa GPlerdeki gibi bir çok sporcuyu yine geride bırakabilecek güce sahip. 

Ashley Wagner; Amerika' nın asla vaz geçemediği isim. Bence bunda da haklılar çünkü yılların tecrübesini buzda çok iyi kullanıyor. Kısa programında hatalar yapsa dahi serbest programına çok iyi konsantre olup toparlama yeteneğine sahip. Tıpkı Skate Amerika' daki gibi. Bu yıl ki programları kısa programında hiphip chin chin ve serbest programı Roxanne , yani geçen yılki programları. Yeniden onları seçmesiyle biraz eleştirilse de ben kendisine hak veriyorum. Olimpiyat sezonunda oturmuş programları ve kendisini iyi hissettiği programları seçmek önemlidir bir sporcu için. Çünkü bu mutlaka bir şekilde başarıyı da körükler. Ashleyin çok büyük aksilikler yaşamadığı sürece üst sıralarda yer alacağına inanıyorum ancak onun da seviyesi belli bir düzeyde kalıyor ve kürsüde olsa bile en fazla 3. lük olabileceğini düşünüyorum. Öte yandan GPF öncesi son yarışında sakatlık nedeniyle çekildiğinden Finalde yarışmaya hak kazanamadı. Sakatlık problemi yaşayanlar arasına o da dahil olmuş oldu..


Satoko Miyahara ; Japonlarda kadınlarda dikkat çeken bir isim çünkü 2015/2016 sezonu 4 kıta Şampiyonasında birinciliği ve yine bunun dışında üst sıralarda yer almışlığı var. Ancak Japonya sporcuları da kendi içinde rekabette ve kimlerin Olimpiyat savaşını kazanacağını göreceğiz. Bu olimpiyat sezonunda gp' lerde bir birincilik kazandı ve Finale de katılmaya hak kazandı Rus sporcunun çekilmesiyle. Dolayısıyla teknik gücünün yerinde olduğunu göstermeye devam ediyor. 

Shoma Uno; Genç yıldız Yuzuru' nun çıkış yapmasından kısa bir süre sonra kendisini göstermeye başladı ve teknik kapasitesi inanılmaz yüksek. Yine de ne yazık ki eksik olan yanı istikrarı. Kısa programda temiz kaysa serbestte hatalar yapabiliyor ya da tam tersi. Açıkçası bu konuda "hırs" faktörünün onu çok olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Fazla hırs yaptığında hatalarda hemen peşine geliyor, bunu gözlerinde yani bakışlarından da yakalayabilirsiniz. Fazla hırs hiçbir zaman hiçbir alanda iyi değildir ve mutlaka bir şekilde olumsuza dönüştürür. Olimpiyatlarda kürsüde yer almak için çok güçlü bir aday Shoma. Ama bakalım istikrarsızlığı onu kötü etkileyecek mi..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder