20 Aralık 2017 Çarşamba

2010 Olimpiyatları - Kanada / Vancouver

Nereden neyi anlatmaya başlasam bilemiyorum. Bazen eskileri oturup izlemek , heleki full video versiyonlarını kaliteli yayında bulduysam, çok keyifli oluyor. Bunca yıl aradan sonra ki neredeyse 8 yıl geçmiş oluyor, bir çok şeyi unutmaya başladığımı görüyorum ama izlemeye başladığım anda hatırlıyorum. Çünkü öyle bir izliyoruz ki bu yarışmaları - buz pateni aşıkları olarak - resmen her şeyimizi izlemeye katıyoruz. Dünyadan kopuyoruz, yemek yemeyi , su içmeyi bile unutarak , ful konsantre bir şekilde seyre dalıyoruz. Öyle ki , özellikle ben , sunumlar sırasında yapılan en ufak bir performans parçasını dahi zihnime yazıyorum. Kalıcı hale getiriyorum çünkü o müzikle ve o yapan kişiyle bir bütün haline geliyor ve bu şekilde de ölümsüzleşiyor.

2010 Olimpiyatlarını izlediğimde ilk düşündüklerim; öncelikle kısa programlar herkes için süper geçmiş ( neredeyse herkes için ) ancak uzun programlar ise kara ya da lanet mi var buzda dediğimiz anlara dönüşmüş. Neredeyse hatasız kayabilen yok gibi , özellikle de erkeklerde! Ki normalde seviyenin en üst olduğu kategori bu.

Dikkatimi çeken bir diğer nokta aslında puanlama sisteminin yeni yeni değişmeye başlamasıyla birlikte bir çok sunumun artistik açıdan çok yetersiz olmasına rağmen yüksek puanlar alabilmiş olması. Erkeklerde ciddi dengesizlikler var bu konuda. Özellikle bir kez daha Evan Layscek' in performansını izledikten sonra gerçekten bu çocuğun nasıl birinci olduğunu ben anlayamadım. Artistik açıdan tamamen boş olan performansı, sadece teknik açıdan hatasız atılan jumplarla Olimpiyat 1. liği gibi bir derece kazanması inanılmaz. Bu noktada yarışmanın Kanada' da yapılmış olmasına bağlıyorum ben. Sanırım Amerikalı sporcuları da kendi vatandaşları gibi gördüler , ki kendi sporcuları yeterli performansı sergileyemediler, bu sebeple de sanırım Amerkalılara bol puan yağdırdılar. Özellikle dikkat ettim, bütün Amerikalılar çok hak etmedikleri halde özellikle Rusları geçmişler. Bunlar bence düşündürücü küçük ama önemli detaylar..

Bir diğer dikkat çeken unsur ve biraz komik unsur da, daha önce hiçbir yarışmada uygulanmayan şey idi. Sporcu performansını tamamladıktan sonra atılan hediyeleri bazen alırlar. Özellikle önlerine düşenleri. Aldıktan sonra da normalde " Kiss and Cry " bölümüne giderek o hediyelerle oturur onları da ekrana gösterirlerdi. Ama bu yarışmada, sporcuların çıkışına özellikle bir görevli konmuş ve her çıkan sporcuya, çıkar çıkmaz yakasına yapışırcasına " Elinizdekini alabilir miyiimmm.." duymadığında ise daha şiddetlenen bir tavırla " Elinizdeki lütfeenn, elinizdeki lüttffeenn." diyerek zorla alınması. Hayır yani orada zaten zorlu bir sınavdan çıkmışlar, yorgunlar, kafalar bambaşka yerde ve bir sevgi gösterisine karşı onlarda vefalarını gösterip onları almışlar bir de zaten o sırada koçlarıyla konuşurken sen niye gidip sporcuların yakasına anında yapışıyorsun ki?? Gerçekten çok ilginçti ve çok gıcık oldum açıkçası izlerken.

Kanada gerçekten bence sporcu torpillerinin çok fazla döndüğü yer olmuş. Ciddi dengesizlikle ve haksızlıklar olduğunu sezinledim ama tabii ki tek tek karşılaştırma yapmam çok zor. Sıkı takipçiler anca gözlemleri de iyi ise bunu yakalayabilirler. Bilmem sizler neler düşünürsünüz. Ama her şeye rağmen 2010 yılı buz pateni sporcuları için, katılanlar açısından çok önemli performansların sergilendiği önemli bir sezondu. Bu nedenle bu yıla ait bütün sunumları izlemenizi tavsiye ederim size. Emin olun çok keyif alacaksınız.

Not: Evan Lyscek ve Evgeni Plushenko' nun sunumlarını izlerken daha dikkatli izleyin lütfen. Sadece 1 puan farkla altın madalyayı kaçıran Evgeni' yi siz de anlayabilecek misiniz.. Bence kesinlikle performanslar arasında çok fark var ve açık ara Evgeni' nin sunumu artistik ve teknik olarak çok daha üstün. Bu yüzden çok tartışma dönmüştü zaten ama sonucu değiştiremiyor hiçbir şey. 2 kez Olimpiyat şampiyonu olabilecekken 1 kezle kalıyor ve Evan Lyscek de yanılmıyorsam bu kazançtan kısa bir süre sonra buzu tamamen bıraktı. Ama Evgeni hala bir şekilde bu sporun parçası.. İşte bu da güzel bir cevap bence..



Kısa Programların tam versiyonları ; 

Erkekler ,




Çiftler ;





Kadınlar ;



Buz Dansı / Zorunlu Dans;





SERBEST PROGRAMLAR 


Erkekler,




Çiftler , 




Kadınlar, 



Buz Dansı ,




Gala Programı , 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder