7 Şubat 2018 Çarşamba

2018 Olmpiyatlarına Başlamadan, Genel Bakış

Erkeklerde : 


- Yuzuru Hanyu yakın zamanda ciddi bir sakatlık geçirdi. Bu durum sebebiyle 4CC yarışmasına katılmadı. Brian Orser geçenlerde onun, olimpiyatlarda yüzde yüz performans kullanacağını vurgulasa da , Takım yarışmasına katılmama ihtimali olduğunun gündeme gelmesi kafalarda tekrar soru işareti yaratıyor. Bu sebeple en güçlü aday Nathan Chan olarak gösteriliyor. Düzenli bir yükseliş grafiği var ancak bence tekniği güçlü olsa da sunum açısından zayıf. 4 lü makinası kendisi ve buna güveniyor.

- Javier Fernandez bu yıl Avrupa da yine şampiyon oldu ama tertemiz program kayarak değil, onu zorlayacak isim olmadığı için şanslıydı. Javierde teknik sıkıntılar artmaya başladı. Bu sebeple o da riskli durumda.

- Deniss Vasiljevs, Staphane Lambiel' in öğrencisi. Giderek artan başarısı var, Avrupa da kısayı 3. sırada bitirdi , serbestle toplamda 4. sırada yer aldı. Temiz kayarsa güzel sonuçlar alabilir.

- Boyang Jin, yine adaylardan biri. Güçlü tekniği olsa da istikrarlı bir sunumu yok. Ama Kore de şansı yakalayabilir.

- Shoma Uno evet her açıdan başarılı ama çok da hırslı bir sporcu. Genelde kısayı temiz kayarsa serbestte hatalar geliyor. İkisini de eksiksiz kaydığı nadir oldu. Yine de Koreliler onu destekleyecektir ve o da en iyi savaşını verecektir.

- Adam Rippon, bu sene en iyi yılını yaşıyor. Temiz kaydığı zaman o da üstlerde yer alabilir.

- Dimitri Aliev, Juniorlardan yeni çıkan, başarılı ve Rusların yeni gözdesi bir genç. Avrupa ş. da 2. bitirdi. Rusların en önemli umudu. Mikhail Kolyada' da öyle ama hatalı kaydığı için genelde, Olimpiyatlarda temiz kaymadığı taktirde gerilere düşecektir.

- Misha Ge, bu yıl hem babası hem de Alexie Mishinle çalışıyor. Programları çok güzel ama Quadları / 4 lüleri olmadığı için gücü üst sıraya yetmesi zor. Ancak yine de bu yıl katıldığı bir yarışmada ilk defa 3. lük alarak madalyasını aldı ve 4 CC de de üst sıralarda yer aldı.

- Patrick Chan ise her ne kadar başarılı bir sporcu olsa da eski gücünde olmadığını, beklenen başarıları alamadığını görüyoruz.

- Bu yıl Avrupa Şampiyonası erkekler için pek temiz geçmedi. Daha çok en az hata yapanın kazandığı bir yarışma oldu. Şimdi Japon ve Amerikalıların da olduğu yarışma neleri değiştirecek diye merakla bekliyoruz.


Kadınlarda ;
Eteri Tutberidze ( eski buz dansı sporcusu ) Rusya' da kurduğu okul inanılmaz öğrenciler yetiştiriyor. Sergei Dudakov ve Danil Gleykhenguaz la müthiş bir ekip oldular. Zamanında Julia Lipnitskaya' yı , Evgenia Medvedeva' yı da onlar çalıştırdı. Şimdi yeni juniorlardan gelen ve gelmekte olan inanılmaz yetenekli rus sporcular var.

- Alina Zagitova yeni genç yıldız. İlk Avrupa Şampiyonasında altın madalyayı kazandı. Evgenia ile aralarında rekabet kızışmış oldu böylece. Ne olacağı merak ediliyor.

- Carolina Kostner geri dönüş yaptığından beri Alexie Mishin ile çalışmaya başladı ve bu ona iyi geldi. Zamanla eski gücünü topladı ve Avrupa da 3. lüğe kadar yükseldi. Tabii yine Rus antranörü olması ve yarışmanın Rusya da yapılıyor olması da etki etmiştir ama gerçekten hak ederek de aldı. Programları ve sunumları da hem özgün hem güzel.

- Kadınlarda diğer isimlerin ne yapacağı belli olmuyor. Amerikalılar çok dengesiz performans gösteriyor ama oradaki umut yeni yıldızları Bradie Tennel. Gp lerde ve ulusalda çok güzel bir başarı yakaladı. Ashley Wagner ise tam bir hayal kırıklığı yarattı. Hataları yüzünden gp finallerine bile katılamadı ve bu yüzden olimpiyatlara da hak kazanamadı.

- Japon sporcuların da güçleri var , Kore de olduğu için yarışma, temiz kaydıkları taktirde onlar da iyi sonuçlar alabilir ancak Ruslar daha ön planda.


Çiftlerde ; 

- Evgenia & Vladamir çifti çok güçlü. Altın madalya kazanacak gözüyle bakılıyor.

- Alman çift Aliona ( eski dost 😊 ) ve Brıno da yine güçlü bir çift. Her zaman başarılılar ve programları da güzel.

- Fransız çift Vanessa & Morgan en sevilen programlarını sunuyor bu sezon. Bazen hatalı olabiliyorlar ama yine de ilk 4 te yer almaları yüksek ihtimal ki Avrupa da zaten biraz hakları yendi bu yıl. Ama gelen ufak bir hata da bunu tetikledi.

- Kanadalı Meagan & Eric ise bu sezon pek iyi değiller ama geçmiş torpilleri avantaj sağlayabilir.

- İtalyan Valentina ( bir kaç sene önce çiftlere geçiş yapmıştı teklerden ) ve Ondrej çifti de sevilen bir çift. Onlar da kendilerinden bahsettireceklerdir.


Buz Dansı :

- Tabii ki öncelikle sevgili Alper ve Alisa bizim tek ve biricik temsilcilerimiz. Onlara gönülden başarılar diliyorum. Avrupayı 13. sırada tamamlamışlardı. Rusya onların da 2. yuvasıydı. Bu sene serbest programları Mısır teması üzerine kurulu. Dilerim en iyi performanslarını gösterirler.

- Buz dansında büyük heyecan olacak. Kanada mı Fransa mı sorusu. İki farklı ve güçlü program var. Tessa ve Scott çifti Moulin Rouge ile kayıyor serbestte. Gerçekten etkileyiciler. Ama Fransız çift Gabriella & Guillaume onları, Spikerlerin de Magical Program diye adlandırdıkları Moonlight Sonata ile geçmişlerdi. Gerçekten seyirciyi de hakemleri de büyülüyorlar bence. Bu sebeple olimpiyatlar için en büyük aday Fransız çift.

- Anna ve Luca yine eski biricik dostlarımız bu sezon güzel başarılar elde etseler de Olimpiyatlara pek güçleri yetmeyecek gibi.

- Ekatarina Bobrova ve Dimitri Soloviev' in yine muhteşem serbest programları var. Görmeyen bir kızın aşkını anlatıyorlar. Rusya Ulusal da program bitiminde antronorleri olan Zhulin' i de hüngür hüngür ağlatmışlardı ve bu da çok konuşulmuştu.

- Amerikalı sporcular yine üst sıralarda yer alacaklardır diye düşünüyorum. Özellikle Shubitani kardeşler de hep iyiler ve sevenleri de çok. İstikrarlı bir başarıları ve güzel performansları oluyor.

- Piper & Paul çifti de her zaman özgün ve farklı programlar sunuyorlar. Seyirci çok sevse de hakemler bir türlü hak ettiklerini veremedi. Ama yine de dikkat çekeceklerdir.


---> Bir unutmamız gereken nokta bu yıl Rusya Milli Sporcularının Olimpiyat komitesi tarafından bayrakla çıkamayacaklarını duyurmaları oldu. İstenirse bağımsız olarak Olimpiyat bayrağı altında çıkabileceklerini söylemişlerdi. Putin' in ne karar vereceği merakla beklenirken , gecikmeden, sporcularnın bağımsız yarışabileceklerini, ne olursa olsun onların RUS sporcu oldukları gerçeğini değiştirmeyeceğini belirtti. Putin' in izni beni şaşırtıp taktirimi kazanırken , Olimpiyat komitesinin bu saçma kararının ne kadar zarar vereceğini düşündükçe çok üzülüyorum. 2014 Sochi Olimpiyatları Skandalı yüzünden yeterince bir çok ceza verilmişken şimdi, haksız yere temiz olan, bir hatası bulunmayan, hiçbir şeyden haberi olmayan sporcuları da zedelemeye yönelik bir hareket oluyor bu. Sanki sonsuza kadar banlanacaklarmış hissi yaratıyor benim üzerimde bile. Tüm bunların üstüne bir de daha çok yakın bir zamanda Buz Pateni sporcularından, çiftlerde Ksenia, buz dansında ise yine Rus çiftten Ivan Bukin ( Alexandra' nın partnerine ) katılım yasağı geldi..  İnsanın şaşırmaması gerçekten elde değil.. Olimpiyat komitesinin bu sert ve anlaşılmaz tutumu böyle devam ederse ciddi sıkıntılara sebep olabilir diye düşünüyorum..

Son ekleyeceğim not ise 2018 olimpiyatlarını TRT den de ve sevgili Zafer Akyol' un sesiyle de izleyebileceğiniz. Açılış töreni 9 u cuma günü 14:30 itibariyle verilecek. Buz dansında sporcularımız da olması nedeniyle hem kısa dans hem serbest dans verilecek, diğer dallarda ise serbest programlar verilecek. Dilerim çok güzel, sorunsuz bir yarışma olur ve keyifle, rahatça izleyebiliriz.

Sevgiler..

Ayşe Görkem ERDURSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder